jueves, 18 de noviembre de 2010

A BOMBOLLA BANCÀRIA



Explicacions  infantils


Què és una bombolla?
Potser divinitat?
És un ser superior?
Facin ara els seus resos, 
*(1) La salve Rociera començarà.
Olé, olé, olé, olé, olé, olé…

A la vella, bruixa, bombolla,
Un bruixot, molt bruixot, la va inflar.
Has estat tu?
No he estat jo!


Qui ha estat, el bruixot * (2) piruxo,
Que a la vella, bruixa, bombolla, va inflar?
Has estat tu?
No he estat jo!
Han estat els savis de l'euro?
Potser ha estat la Unió
De
beneits tots reunits

Cantant la pesada cançó?
Has estat tu?
No he estat jo!
I la vella, bruixa, bombolla,
Que als rics pobles va insuflar,
Va explotar i va arruïnar.

Es passeja, amb el bruixot, piruxo, al Betty Boop,
Repassant, la resabida lliçó:

Un i un dos. Si demanes dos, et cobrament quatre.
“Si feixos vaga, no tens per al termini”
Si gastes tres, et pujo a sis.
“El cap mana, ell és la teva llei”
Sis per sis, trenta-sis.
“Meu és el teu cotxe, el teu pis i tot el teu bé.”

Jo sóc la banca, ell, poderós cavaller…
I ara ja sabeu…Toca alls, alls 
I... aigua... també...

Voleu saber més?
En l'obra de *(3) Jorge Amado,
Cerqueu que o trobareu!


*(1) La Salve Rociera, es resa cada nit, al simpecado abans de retirar-se els peregrins a descansar per continuar la marxa al dia següent. La Salve Rociera és alguna cosa més que una salve. És tot un símbol d'unió, en comunió amb tota la creació, cantada per tots els que allà estan reunits.
 “El Rocío” es un conjunt de manifestacions populars realitzades pels peregrins durant els transcurs de la romeria, caminet feia l'ermita. A Almonte, Huelva, fidels i devots, no falten a la cita anual per resar a la verge. I la camperola processó, es converteix en tot un esdeveniment, fruit de la fe i alegria de peregrins i turistes. Les cròniques històriques donen fe que els anys 1270, el rei Alfonso X, El Savi, va escollir tan diví lloc per erigir una ermita a la Verge. Avui dia, s'ha convertit en fenomen entre religiós i folklòric. Durant el camí, es succeeixen gent i carretes tirades per bous. En el santuari, el salt a la reixa per aconseguir portar la Verge en processó. Els seus carrers engalanats amb fusta i paper. La popularitat d'aquesta celebració és gran en tot el món, ja que la seva veneració ha donat lloc a la romeria més important del país. És el maig, dilluns de Pentecosta quan la Verge abandona en processó, la seva habitual morada i es barreja amb el poble de Déu, portada a espatlles per veïns i visitants. Entre aquests paratges d'inigualable bellesa, a l'abric de la pregària, el cant i la tradició, més de mig milió de persones peregrinen fins a l'ermita per venerar a La Verge de la Rocío, també consagrada com “Blanca Paloma” i “Reina de las Marismas”.


LA  SALVE  ROCIERA 


Déu et salve María
Del ruixo Senyora.
Lluna, Sol, Nord i Guia
I pastora celestial.
Déu et salve María
Tot el poble t'adora
 I repeteix a obstinació:
Com teu no hi ha un altre igual.
Olé, olé, olé, olé, olé,
Olé, olé, olé, olé, olé, olé, olé
Olé, olé, olé, olé, olé, olé, olé

Al “Rocio” jo vull tornar
A cantar-li a la Verge amb fe amb un olé
Olé, olé, olé, olé, olé,
Olé, olé, olé, olé, olé, olé, olé
Olé, olé, olé, olé, olé, olé, olé
Al “Rocio” jo vull tornar
A cantar-li a la Verge amb fe amb un olé

Déu et salve María
font de dolçor.
Als teus peus nit i dia
et venim a resar.
Déu et salve María
un roser de bellesa.
Ets la teva Mare meva
de puresa virginal.
Al “Rocio” jo vull tornar
A cantar-li a la Verge amb fe amb un olé
Olé, olé, olé, olé, olé,
Olé, olé, olé, olé, olé, olé, olé
Olé, olé, olé, olé, olé, olé, olé

*(2)  Piruxa: triquitraque, artifici de foc.
*Triquitraque: soroll com de cops repetits i desordenats. Rotllo de paper amb pólvora i lligat en diversos doblecs, de cadascun dels quals resulta una petita detonació enganxant-li foc per la metxa que té en un dels seus extrems.

*(3) Jorge Amado de Faria: (10-8-1912 / 6-8-2001) inoblidable escriptor brasiler. Les seves obres, traduïdes a 49 llengües. Adaptades al cinema, teatre, programes de televisió, i inspiració de temes en les escoles de samba del carnaval brasiler.
Neix en l'estat de Bahía, en la hisenda Aurisidia, (Itabuna). Va créixer i es va fer home en Ilheus,  entre plantacions de cacau, envoltat de treballadors de la terra que vivien com a esclaus. Juntament amb pescadors i mariners, negres i mulats que lluitaven pel pa de cada dia i contra, les injustícies i misèries dels poderosos. 
Aquest, és l'univers narratiu de Jorge Amado. Bahía i Ilheus, Ilheus i la seva gent descrits, en la salsa de les seves creences, rituals, misèries, les seves aquestes i les seves vanitats. En cada novel·la, l'autor brasiler teixeix, amb cura, cosa que va estimar i va defensar “sempre per la llibertat contra el despotisme i la prepotència, per l'explotat contra l'explotador, pel feble contra el fort, per l'alegria contra el dolor, per l'esperança contra la desesperació. En aquesta lluita de l'home contra l'enemic de l'home, en aquesta lluita entre el futur i el passat”
En Terres de la Infinitat, “Terra do Sem fim”, (1944), descriu la vida en les plantacions de cacau. Gabriela, clau i canyella, “Gabriela cravo e canela”, (1958), mostra la realitat de la vida social i la transició política. 
La senyora Flor i els seus dos marits, «  dona Flor e os seus dois maridos », (1966), els complicats secrets de la dualitat amorosa. I així, tota la seva literatura aquesta màgicament esquitxada pel realisme social que brota en cada porus dels seus personatges, convertint-los en denúncia. Introduint   el lector, amb ahínco però sense odi, amb tenacitat però amb dolçor, la trucada,* “Terra dóna Felicidade”, Bahía i la  sua  per a sempre estimada  Ilheus.




*Na baixa do sapateiro
Autor: Ary Barroso 
Interprete: Casuarina


* Traducció de l`original:


María Evangelina Cobo Zaballa
Castro-Urdiales    (Cantabria)

* Watson…No sé quién hace esto ni el porqué… ¡Ni desde cuando!
Pero como veo que le gusta tanto…tanto…tanto…mi blog…hasta el punto que sale su www.mybestcv.co.il/TextPage.aspx?id=7978235
He decidido añadir los textos y de esta manera dar más satisfacción al insatisfecho…
Aviso…yo, no comercializo con mis artículos…letrillas…letrinas…traducciones… ¿Vale?